Ползите от шоколада

Шоколадът е супер храна, той е надежден източник на енергия

Той е добър за сърцето и кръвообращението. Скорошно проучване установи, че тъмният шоколад помага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове. Това са два от най-често срещаните фактори за запушване на артериите, увеличаващо риска от инфаркти и инсулти.

Изследователи във Финландия установиха, че консумацията на шоколад намалява риска от инсулт със средно 17%.

Черният шоколад е богат на минерали, като калий, цинк и селен, а 100 грама от него осигуряват 67% от препоръчителния дневен прием на желязо.

Той намалява холестерола. Консумацията на какао доказано понижава нивата на „лошия“ холестерол и повишава нивата на „добрия“, което потенциално ограничава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Шоколадът е полезен и за кожата. Флавонолите в какаото я защитават от вредното въздействие на слънцето.

Също така шоколадът може да ви помогне да отслабнете. Наистина. Ако хапвате парче шоколад 20 минути преди хранене, то предизвиква хормонална реакция, която създава усещане за ситост.

Друго финландско проучване пък установи, че шоколадът намалява стреса при бременните жени и че бебетата на майки, които ядат редовно шоколад по време на бременността, се усмихват по-често.

Звучи невероятно, но шоколадът може да предотврати диабет. Какаото подобрява инсулиновата чувствителност. В умерени количества то е превантивно средство срещу диабет.

Шоколадът е полезен за мозъка. Той не само подобрява резултатите на когнитивни тестове, но и зрително-пространствената памет, работната памет, абстрактното мислене и цялостното психическо състояние. Всичко тези положителни ефекти отново се дължат на флаванолите. Нещо повече, яденето на шоколад намалява загубата на памет при възрастните хора.

Той също така има противовъзпалителни свойства и помага при възстановяване от мозъчни наранявания.

Шоколадът ни кара да се чувстваме по-добре. Това му свойство се дължи на фенилетиламина в него. Става въпрос за същото химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активизира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие.